Nuttige informatie

Geld
De Bulgaarse munteenheid is Lev (meervoud Leva), en is onderverdeeld in 100 stotinki.
De Lev is vast gekoppeld aan de Euro, wat extra zekerheid geeft voor uw investering.

De huidige wisselkoers bedraagt ongeveer:
1 Euro = 1.95 Leva

Pinautomaten:
In alle grote steden, bij banken, bij vele supermarkten en in de toeristencentra zijn volop mogelijkheden om geld te pinnen bij geldautomaten. De maximaal te pinnen bedragen varieren per automaat van 200 tot 400 Leva. De wisselkoers die daarbij wordt berekend, is per Nederlandse of Belgische bank verschillend. Sommige banken (bijvoorbeeld de Rabobank) rekenen daarbij ook nog een vast bedrag per transactie.

Wij adviseren om zoveel mogelijk bij pinautomaten van een bank te pinnen, en altijd het afschrift van de transactie te bewaren. Op die manier kunt u later thuis controleren of alles op de juiste manier is afgeschreven.

Geld wisselen
U kunt geld wisselen bij de bank of bij de receptie van uw hotel. Neemt u geen beschadigde of slecht uitziende biljetten aan. Het is uiteraard af te raden om geld te wisselen van iemand op straat. De beste wisselkoersen krijgt u bij de grote banken zoals Bulbank of FI-bank. De wisselkantoren op het vliegveld of op treinstations rekenen zeer ongunstige wisselkoersen.

Als u ziek wordt
Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

In Bulgarije is er een publieke en een private sector binnen de gezondheids- en tandheelkundige zorg. U kunt klinieken en tandartspraktijken vinden in alle grote toeristencentra. Als u medische hulp nodig heeft, zorg dan dat u uw verzekeringsdocumenten bij u heeft. Men zal u vragen te betalen voor het consult of de behandeling, maar met het doktersrecept en het betalingsbewijs kunt u dit bedrag naderhand bij uw verzekeraar declareren.

Uit eten
In Bulgarije zijn er mogelijkheden te over om uit eten te gaan. De plaatselijke productie van groente en fruit is van zo'n hoge kwaliteit, dat u zich zal verbazen over de smaak van bijvoorbeeld een doodgewone salade van tomaten en komkommers! Ook gegrild vlees of vis zijn ongekend rijk van smaak - en waarom probeert u niet een van de traditionele Bulgaarse gerechten? De prijzen zijn zeer vriendelijk, zelfs in de toeristencentra en grote steden. Twee mensen kunnen een uitstekende maaltijd nuttigen inclusief drinken voor minder dan 40 Leva. En bij restaurants buiten de toeristencentra kunnen de prijzen zelfs nog lager zijn.

Fooien - Het is de algemene gewoonte om 10% fooi te geven. De salarissen voor het horeca personeel zijn over het algemeen erg laag, soms minder dan 300 Leva per maand. Uw fooi is daarom erg belangrijk voor hen en u mag natuurlijk altijd meer geven als u tevreden bent met de bediening.

Taxi's- In de toeristencentra is er geen gebrek aan taxi's. Het merendeel van de taxichauffeurs is erg vriendelijk en ze doen hun uiterste best om u van dienst te zijn. Een vriendelijk ingestelde taxichauffeur kan vaak een erg goede hulp voor u zijn in het vinden van een goed restaurant of een bezienswaardigheid.

Maar let u altijd op of men u het juiste tarief rekent! Verzeker u er altijd van dat het kilometertarief vermeld staat in de taxi en dat de meter aangezet wordt wanneer de rit begint. Het komt soms voor dat de chauffeur tijdens of aan het eind van de rit de prijs "vaststelt". Als u twijfels heeft, vraag hen om de ritprijs naar uw eindbestemming voordat u instapt.

De Bulgaarse taal - In de toeristencentra en de grotere steden vindt u altijd wel mensen die Engels spreken. Ook in de restaurants zullen de menu's meestal ook in het Engels voorhanden zijn. De borden op straat, wegaanduidingen, opschriften van winkels en kranten zijn echter allemaal in het Cyrillisch, soms vergezeld van de Engelse vertaling.

Uw verblijf in Bulgarije zal nog prettiger zijn, wanneer u uit een talengids wat eenvoudige woorden en uitdrukkingen leert- zeker weten dat dit een glimlach op de gezichten van uw nieuwe Bulgaarse vrienden zal brengen!

Autorijden in Bulgarije -Voor het gebruik van de hoofdwegen buiten de steden in een Vignet nodig. Er zijn vignetten van 1 week, 1 maand of een jaar vignet. Vignetten zijn verkrijgbaar bij de postkantoren, maar ook bij tankstations van de grotere ketens (bijv. OMV).

Visa en immigratie adviezen en diensten -Het is voor Nederlanders toegestaan om voor een periode van 90 dagen in Bulgarije te verblijven, zonder dat daar een visum voor nodig is. Voor een langer verblijf moet toestemming gevraagd worden aan de autoriteiten.