OverBulgarije

De afgelopen jaren is Bulgarije steeds bekender geworden bij de West-Europese toeristen die vanwege het prettige klimaat, de ongerepte natuur, de mogelijkheden voor ontspanning en de gastvrijheid, Bulgarije als vakantiebestemming kiezen.Het land heeft - na IJsland - de meeste mineraalwaterbronnen van alle Europese landen. Met meer dan 550 kuurplaatsen en 1600 mineraalwater bronnen, behoort het tot de grootste welness bestemmingen van Europa.

Bulgarije is een van de landen in Europa met een grote diversiteit aan landschappen. Van magnifieke stranden, glooiende landschappen met zonnebloemvelden tot de prachtige bergen met de talrijke ski resorts, pittoreske dorpjes met prachtige architectuur. Moderne voorzieningen zijn aanwezig, de wegen zijn nog rustig en de mensen zijn erg geduldig en behulpzaam voor buitenlanders.

Huis_of Appartement_Kopen_Bulgarije_Kaart Bulgarije.jpg

Bulgarije is gelegen in Zuidoost Europa heeft een kustlijn aan de Zwarte Zee die loopt vanaf de grens met Roemenie in het noorden tot de grens met Turkije in het zuiden. Vanwege de ligging op het kruispunt tussen Europa en Azie heeft Bulgarije in het verleden vele invasies van buitenlandse legers meegemaakt. Als gevolg heeft Bulgarije veel vergaard van de diverse culturele rijkdommen wat terug te vinden is in de muziek, de gebruiken, de keuken en de architectuur. In het zuiden grenst Bulgarije aan Griekenland en in het oosten aan de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonie, Servie en Montenegro. Strategisch gezien is Bulgarije een natuurlijke doorgang naar de grote economische markten van de Russische Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), Azie en Noord-Afrika. Bulgarije is ca. 3 keer zo groot als Nederland qua oppervlakte.

Politiek gezien is Bulgarije een parlementaire republiek. Vanaf april 2004 is Bulgarije lid van de NAVO en vanaf 1 januari 2007 lid van de EU.

Economie -Sinds de val van de socialistische regering in 1996 kent het land monetaire stabiliteit en snelle economische groei. Met 4,5 % tot 2007 behoorde het daarmee tot een van de hoogste in Europa. Ook de groei van de aandelenbeurs laat dit beeld zien. In 2003 groeide de Bulgaarse aandelenbeurs zelf het snelst van alle landen ter wereld. Door de economische crisis is de groei sterk geremd en ligt de groei de laatste paar jaar op een gemiddelde van ca. 0,3%.

Er is door buitenlandse bedrijven de laatste jaren veel geinvesteerd in Bulgarije. Dit is te danken aan het hoge opleidingsniveau van de beroepsbevolking, de stabiele economie, het lage kostenniveau, het gunstige belastingklimaat, de strategische ligging en de toetreding tot de EU.

Klimaat -Het klimaat in Bulgarije is een gematigd landklimaat, met vier verschillende seizoenen. In de zuidelijkste regio's van het land en aan de Zwarte Zee kust heerst een licht Middellandse Zee klimaat, met gemiddelde zomer temperaturen van 30C en een gemiddeld aantal van 1700 zonuren in de periode vanaf mei tot oktober. In de overige regio's kan de winter koud zijn, wat de populariteit van Bulgarije als wintersport bestemming verklaart.

Gemiddelde temperaturen

Huis_of_appartement_kopen_Bulgarije_Temperatuur_Zwarte_Zee_Kust.jpg

Gemiddeld aantal uren zonneschijn per dag

Huis_of_appartement_kopen_Bulgarije_Zonneschijn_Zwarte_Zee_Kust.jpg

Neerslag

Huis_of_appartement_kopen_Bulgarije_Neerslag_Zwarte_Zee_Kust.jpg

Bevolking - Bulgarije telt ongeveer 7 miljoen inwoners. Belangrijkste steden: Sofia (hoofdstad), Plovdiv, Pleven, Stara Zagora, Sliven, Varna en Burgas. De laatste twee zijn steden aan de Zwarte Zee, die met zijn 378 kilometer lange kuststrook van zandstranden erg in trek is bij de strandliefhebber.

Toerisme - Bulgarije is gemakkelijk te bereiken: Sofia, Varna, Burgas en Plovdiv beschikken over een internationale luchthaven, die Bulgarije verbinden met de rest van de wereld. De reistijd Amsterdam tot Sofia is 2 tot 2,5 uur enAmsterdam- Varna duurt circa 2 uur en 45 minuten.

Vrijwel dagelijks gaan er vluchten naar Sofia en ook zijn er reguliere vluchten naar Varna gedurende het hele jaar met maatschappijen als Austrian Airlines (via Wenen) en Bulgaria Air (via Sofia) naar Varna. Deze maatschappij heeft zeer gunstige tarieven. Vanuit Koln en Dusseldorf zijn er ook vluchten op Varna. Voor meer informatie zie www.rodinatravel.nl

Directe chartervluchten vanuit Amsterdam naar Varna of Burgas zijn er gedurende de zomermaanden (van mei tot oktober).

Bent u op zoek naar een mooi hotel in Bulgarije, kijkt u dan eens op deze site: http://www.bulgarijehotels.nl

Meer informatie over toerisme in Bulgarije kunt vinden onder via deze (engelstalige) link.

Onroerend goed kopen in Bulgarije -De prijzen van onroerend goed zijn een van de de laagste van Europa. Vanwege het teruglopende bevolkingsaantal door emigratie, naast de toenemende urbanisatiein Bulgarijekomt er in de dorpen in het binnenland meer onroerend goed leeg te staan. In die gebieden heeft dat dus een verlaging van de waarde van het onroerend goed tot gevolg. We verwachten dat deze trend op de lange termijn wel zal omkeren, en dat ook de waarde van onroerend goed in deze gebieden weer zal gaan stijgen.

Het land beleefde voor de crisis een "boom" in de toeristenindustrie en ook een enorme groei in de vraag naar onroerend goed, vooral in het gebied langs de Zwarte Zeekust en de skigebieden. In dejaren voor 2008 stegen de prijzen in de populaire regio's met meer dan 25% over enkele jaren. Door de crisis zijn de prijzen in de jaren daarna door een dal gegaan en laten de laatste jaren in de stedelijke gebieden weer een stijging zien.

De prijzen van nieuwbouw huizen in Bulgarije zijn zeer interessant naar Belgische en Nederlandse maatstaven. Maar ook het kopen van een oude woning en die renoveren kan een interessante optie zijn. Of als alternatief, waarom niet investeren in grond en dat wij u helpen uw droomhuis te laten bouwen?